Witam.
Polecam wszystkim przepis na ciasto "Ferrero Rosche". Pyszne znika bardzo szybko.Dobre na każdą okazję. Krem jest tak pyszny, że mój syn zawsze czeka na wylizanie miski hihihi. Porcja na tortownicę średnicy 26cm. A oto przepis:
FERRERO ROSCHE
CIASTO:
1/2 SZKLANKI OLEJU
1/2 SZKLANKI ZIMNEJ WODY
3 ŁYŻKI KAKAO
1 SZKLANKA CUKRU
ROZPUŚCIĆ NA MAŁYM OGNIU I OSTUDZIĆ. ZIMNĄ MASĘ DOBRZE ROZBIĆ KOŃCÓWKAMI ROBOTA Z ŁYŻECZKĄ SOKU Z CYTRYNY.
NASTĘPNIE DODAĆ 1 1/5 SZKLANKI MAKI, ŁYŻECZKĘ PROSZKU DO PIECZENIA, ODROBINĘ SODKI ORAZ 1 ŁYŻECZKĘ SOLI I 5 ZÓŁTEK(DODAWAĆ PO JEDNYM, DOKŁADNIE UTRZEĆ, NA KONIEC DODAĆ UBITĄ PIANĘ Z BIAŁEK). UPIEC PLACEK.
MASA:
2 TABLICZKI CZEKOLADY GORZKIEJ
2 OPAKOWANIA ŚNIEŻKLI NA MLEKO
1/2 L ŚMIETANY KREMÓWKI
200 G ORZECHÓW WŁOSKICH DROBNO POSIEKANYCH.
CZEKOLADĘ ROZPUŚCIĆ NA WOLNYM OGNIU, CIĄGLE MIESZAJĄC.GDYBY CZEKOLADA ZACZĘŁA SIĘ KRYSTALIZOWAĆ DODAĆ DO NIEJ 2-3 ŁYŻKI MLEKA I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ.
KREMÓWKĘ UBIĆ, DODAWAĆ DO NIEJ STOPNIOWO OBYDWIE ŚNIEŻKI I DALEJ UBIJAĆ. NASTĘPNIE DELIKATNIE POŁĄCZYĆ Z PRZESTUDZONĄ CZEKOLADĄ. NA KONIEC DODAĆ ORZECHY I WSZYSTKO DELIKATNIE WYMIESZAĆ. NA PIERWSZY BLAT BISZKOPTU WYŁOŻYĆ 3/4 KREMU I PRZYKRYĆ DRUGIM BLATEM CIASTA. POZOSTAŁY KREM ROZSMAROWAĆ NA WIERZCHU I CAŁOŚĆ POSYPAĆ POZOSTAWIONYMI ORZECHAMI. MOŻNA TEŻ POLAĆ POLEWĄ
CZEKOLADOWĄ. CIASTO JEST SMACZNIEJSZE, JEŻELI BISZKOPT NASĄCZY SIĘ SOKIEM Z CZARNEJ PORZECZKI WYMIESZANYM ZE SPIRYTUSEM I POSMARUJE DŻEMEM TEŻ Z CZARNEJ PORZECZKI. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz