środa, 2 marca 2011

CISTO TOFFI

Witam.
Mam przepis na ciasto, które jest bardzo dobre.Na dzień dzisiejszy jest już łatwiejsze do przyrządzania, gdyż możemy kupić gotową masę krówkową zamiast gotować mleko w puszce. Bardzo polecam.
Oto przepis:
Ciasto:
50 dkg mąki,
½ szklanki cukru pudru
1 opakowanie c. waniliowego
15 dkg miodu
½ kostki margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem śmietankowy:
½ l śmietany 30-36%
3 łyżeczki żelatyny

Polewa:
1 puszka słodzonego mleka
skondensowanego

Do dekoracji:
10 dkg posiekanych orzechów włoskich

1.Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie równe części.
2.Dwie identyczne formy prostokątne wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni
4. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godziny(można ugotować wcześniej)
5.Śmietanę ubić na puszystą masę. Następnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
6.Kremem śmietankowym przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki.
7.Na wierzchu ciasta rozsmarować ugotowane mleko(tzw. Toffi). Posypać posiekanymi orzechami.


UWAGA! Ciasto jest najsmaczniejsze następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz