wtorek, 1 lutego 2011

Ciasto dla dorosłych

CIASTO ALKOHOLIK

SKŁADNIKI:

· Biszkopt z 6 jaj
·
· Do kremu:
·
· 1 szklanka kaszy manny sypkiej
· 1 szklanka wiórek kokosowych
· 1 szklanka cukru
· 1 szklanka wódki
· 1 kostka margaryny (ja daję Kasię)
·
· Dodatkowo:
· 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady (ale połowa w zupełności wystarczy)
· 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

PRZYGOTOWANIE:
Poprzedniego wieczoru do litrowego słoika wsypać wiórki, mannę, cukier, wymieszać i zalać całość wódką. Szczelnie zamknąć naczynie aby alkohol nie wywietrzał i wstawić na noc do lodówki. Nazajutrz po wyjęciu z lodówki masę ucierać z margaryną aż do powstania kremu (ja ucieram w makutrze za pomocą pałki) Biszkopt przekroić na pół. Krem rozdzielić na 2 porcje- mniejsza na posmarowanie wierzchu ciacha. Jedna część posmarować dżemem, na to krem, potem druga połowa biszkopta, znów smarujemy kremikiem, wyrównujemy. Na koniec posypujemy startą czekoladą (moja ulubiona to gorzka Wedla ze skórką pomarańczową, ma fajny aromacik) lub kokosem, albo rodzynkami, co macie i lubicie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz